Jeśli masz w domu urządzenie Thermomix, możesz w prosty sposób przygotować pyszny dżem z borówki amerykańskiej. Proponujemy 3 warianty przepisów: z dodatkiem soku i skórki z cytryny, z cynamonem oraz laską wanilii. Tak przygotowany i poddany pasteryzacji dżem pozwoli Ci cieszyć się smakiem letnich borówek przez cały rok.
Dlaczego warto przygotować dżem z borówek amerykańskich?
Borówki amerykańskie to nie tylko pyszne owoce, ale także źródło wielu korzystnych dla zdrowia witamin i mikroskładników. Ponadto zawierają niewielką ilość cukru w porównaniu do innych owoców.
Dżem z borówki amerykańskiej to wszechstronny składnik, który może dodać wyjątkowego smaku i świeżości wielu potrawom. Intensywny smak borówki amerykańskiej sprawia, że jest idealnym dodatkiem do śniadań, deserów, dań wytrawnych i nie tylko. Dzięki niemu możesz eksperymentować w kuchni, tworząc wyjątkowe połączenia i odkrywając nowe smaki.
Dżem z borówki amerykańskiej w wersji klasycznej
Podstawowy przepis na dżem z borówki amerykańskiej zawiera dodatek cytryny (soku i startej skórki), dzięki czemu nabiera nieco kwaskowatości. Polecamy dodać także naturalny ekstrakt waniliowy, by dżem miał wspaniały aromat.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- cukier – 300 g
- sok i skórka z jednej cytryny
- naturalny ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Włóż borówki do misy Thermomix.
- Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
- Włącz Thermomix i ustaw program na 20 minut, na temperaturę 100°C i prędkość 2.
- Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość do 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Po tym czasie zwiększ prędkość do 5 i miksuj przez 15 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
- Pozostaw słoiki do wystygnięcia.
Dżem z borówki amerykańskiej z dodatkiem cynamonu
Wersja dżemu z borówki amerykańskiej z dodatkiem cynamonu sprawdzi się nie tylko w okresie zimowym. Cynamon bardzo dobrze komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi, więc jeśli lubisz jego aromat, to zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- cukier – 300 g
- sok i skórka z jednej cytryny
- naturalny ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- cynamon mielony – 1 łyżeczka.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na dżemy, konfitury
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Włóż borówki do misy Thermomix.
- Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
- Włącz Thermomix i ustaw program na 20 minut, na temperaturę 100°C i prędkość 2.
- Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość do 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Dodaj mielony cynamon, zwiększ prędkość do 5 i miksuj przez 15 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
- Pozostaw słoiki do wystygnięcia.
Dżem z borówki amerykańskiej to wspaniały dodatek do ciast, naleśników , lodów czy owsianki
Dżem z borówki amerykańskiej z laską wanilii
W tej wersji głównym dodatkiem są ziarenka wanilii, rezygnujemy natomiast z soku i skórki cytryny. Tylko 3 składniki i kilkanaście minut przygotowania wystarczą, by cieszyć się wspaniałym smakiem dżemu borówkowego przez cały rok.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- cukier – 300 g
- laska wanilii – 1 sztuka.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na dżemy i konfitury
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Włóż borówki amerykańskie do misy Thermomix.
- Dodaj cukier i nasiona z laski wanilii.
- Ustaw Thermomix na 100°C, zaprogramuj na 30 minut, prędkość 2.
- Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość na 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż dżem zgęstnieje.
- Przelej dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć próżnię.
- Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
Z każdym przepisem możesz eksperymentować, dodając różne dodatki i zmieniając proporcje składników, aby stworzyć dżem, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Dzem-z-borowki-amerykanskiej-przepisy-Thermomix/160