Dżem z borówki amerykańskiej – przepisy Thermomix

Jeśli masz w domu urządzenie Thermomix, możesz w prosty sposób przygotować pyszny dżem z borówki amerykańskiej. Proponujemy 3 warianty przepisów: z dodatkiem soku i skórki z cytryny, z cynamonem oraz laską wanilii. Tak przygotowany i poddany pasteryzacji dżem pozwoli Ci cieszyć się smakiem letnich borówek przez cały rok.

Dlaczego warto przygotować dżem z borówek amerykańskich?

Borówki amerykańskie to nie tylko pyszne owoce, ale także źródło wielu korzystnych dla zdrowia witamin i mikroskładników. Ponadto zawierają niewielką ilość cukru w porównaniu do innych owoców.

Dżem z borówki amerykańskiej to wszechstronny składnik, który może dodać wyjątkowego smaku i świeżości wielu potrawom. Intensywny smak borówki amerykańskiej sprawia, że jest idealnym dodatkiem do śniadań, deserów, dań wytrawnych i nie tylko. Dzięki niemu możesz eksperymentować w kuchni, tworząc wyjątkowe połączenia i odkrywając nowe smaki.

Dżem z borówki amerykańskiej w wersji klasycznej

Podstawowy przepis na dżem z borówki amerykańskiej zawiera dodatek cytryny (soku i startej skórki), dzięki czemu nabiera nieco kwaskowatości. Polecamy dodać także naturalny ekstrakt waniliowy, by dżem miał wspaniały aromat.

Składniki:

  • borówki amerykańskie – 500 g
  • cukier – 300 g
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • naturalny ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Włóż borówki do misy Thermomix.
  2. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Włącz Thermomix i ustaw program na 20 minut, na temperaturę 100°C i prędkość 2.
  4. Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość do 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  5. Po tym czasie zwiększ prędkość do 5 i miksuj przez 15 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
  6. Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
  7. Pozostaw słoiki do wystygnięcia.

Dżem z borówki amerykańskiej z dodatkiem cynamonu

Wersja dżemu z borówki amerykańskiej z dodatkiem cynamonu sprawdzi się nie tylko w okresie zimowym. Cynamon bardzo dobrze komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi, więc jeśli lubisz jego aromat, to zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu.

Składniki:

  • borówki amerykańskie – 500 g
  • cukier – 300 g
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • naturalny ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • cynamon mielony – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • słoiki na dżemy, konfitury
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne.

Przygotowanie:

  1. Włóż borówki do misy Thermomix.
  2. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Włącz Thermomix i ustaw program na 20 minut, na temperaturę 100°C i prędkość 2.
  4. Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość do 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  5. Dodaj mielony cynamon, zwiększ prędkość do 5 i miksuj przez 15 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
  6. Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
  7. Pozostaw słoiki do wystygnięcia.

Dżem z borówki amerykańskiej to wspaniały dodatek do ciast, naleśników , lodów czy owsianki

Dżem z borówki amerykańskiej z laską wanilii

W tej wersji głównym dodatkiem są ziarenka wanilii, rezygnujemy natomiast z soku i skórki cytryny. Tylko 3 składniki i kilkanaście minut przygotowania wystarczą, by cieszyć się wspaniałym smakiem dżemu borówkowego przez cały rok.

Składniki:

  • borówki amerykańskie – 500 g
  • cukier – 300 g
  • laska wanilii – 1 sztuka.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • słoiki na dżemy i konfitury
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne.

Przygotowanie:

  1. Włóż borówki amerykańskie do misy Thermomix.
  2. Dodaj cukier i nasiona z laski wanilii.
  3. Ustaw Thermomix na 100°C, zaprogramuj na 30 minut, prędkość 2.
  4. Po upływie tego czasu zmniejsz prędkość na 1 i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż dżem zgęstnieje.
  5. Przelej dżem do wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem, aby stworzyć próżnię.
  6. Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.

Z każdym przepisem możesz eksperymentować, dodając różne dodatki i zmieniając proporcje składników, aby stworzyć dżem, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Dzem-z-borowki-amerykanskiej-przepisy-Thermomix/160