Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Kup sok z kiszonych buraków na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaśny, jednakże bardzo zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również przeróżne minerały, jak fosfor, sód oraz żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, lecz powinnyśmy spożywać go systematycznie, gdyż jest on bakterio- i grzybobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – wystarczy spożycie maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.

Działanie soku z kwaszonych buraków

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który spożywamy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: wyostrza koncentrację, zapobiega obstrukcjom, a jednocześnie obniża ciśnienie. Mimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]