Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

kapusta kiszona ekologiczna

Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – czy warto jeść?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe składowanie pożywienia. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A warto zaakcentować, że kapusta kiszona posiada dużo substancji koniecznych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B2, B5, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu oraz wapnia. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.

Kiszona kapusta – w pierogach i w zupach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny element potraw, jak i w dodatkach do nich. Niegotowaną na ogół je się ją w postaci surówki z marchwią lub siekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także składnik, który świetnie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, więc używa się jej w farszu do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos czy kapuśniak.

Zasadniczo każdy szef kuchni posiada swój sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek współcześnie nieczęsto przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w małych i dużych woreczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]