Jeśli potrzebujesz ciastek do kawy, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Przyzwyczailiśmy się do picia kawy do śniadania bądź w biegu w drodze do pracy. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa wskutek zawartej w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią zmierzyć się z codziennymi obowiązkami. Często ignorujemy to, że kawa zestawiona z różnorodnymi dodatkami może przekształcić się w zniewalający deser, przy którym można odpocząć po trudnym dniu w pracy. Które zatem ciastka i słodycze najlepiej współgrają z kawą?
Słodycze do kawy, które intensyfikują walory smakowe napoju
Do kawy, przede wszystkim jeżeli lubimy spożywać ją bez cukru i bez mleka, idealnie pasują wszystkie słodkości, które łagodzą jej gorzki smak. To między innymi:
– kruche ciastka – m.in. biszkopty, ciastka owsiane i herbatniki, a więc wszystkie słodkości, które można zanurzyć w ciemnym napoju;
– orzechy, migdały oraz orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy delikatne makaroniki wypiekane ze startych migdałów, mieszankę orzechów lub po prostu babeczki z ich dodatkiem, na pewno będziemy zadowoleni z tego smaku. Należy jednakże pamiętać, że orzechy mają w sobie mnóstwo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak lepiej jeść je z rozwagą;
– desery z karmelem, toffi oraz miodem – holenderskie stroopwafle, sezamki albo krówki – te słodycze znakomicie pasują do popołudniowej kawy i ciekawej książki;
– nugaty – pyszny deser wytwarzany z miodu i ubitych białek jaj, które łączy się orzechami (rozdrobnionymi bądź całymi), czasem z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny przysmak, który w Europie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam również wytwarza się najlepsze słodycze tego typu;
– ciastka o smaku cynamonu – polecamy cynamonowe bułki drożdżowe czy szarlotki. Ta przyprawa znakomicie potęguje walory smakowe kawy (można ją dodać też bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nią jedwabną piankę naszej mokki);
– czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to zestawienie, które zauroczy nawet bardzo wybredne osoby. Rzecz jasna trzeba kupować czekoladę najlepszej jakości z niewielką zawartością cukru i tłuszczu oraz jak najwyższą zawartością kakao (co najmniej 70%). Dobre tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym chrupnięciu gdy się ją dzieli.
Nasze dane adresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]