Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Potrzebujesz zakwasu na barszcz czerwony? Zobacz tutaj.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy najczęściej w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale także apetyczna przekąska

Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego trochę słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat sprawia, iż świetnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z kapustą, grzybami lub mięsem, inni przedkładają jajo, kartofle i kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale również apetyczna przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami lub drożdżówki z mięsnym nadzieniem.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również mnóstwo żelaza, i z tej przyczyny rekomenduje się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie chętnie zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup bądź zrób samodzielnie

Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy lubią pikantny barszcz, należycie pieprzny, drudzy wsypują do niego nieco cukru, żeby wydobyć naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy szykuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym ma więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, jednak proces fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź przez internet.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]