Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności…

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla…

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański specjał, nieczęsto przygotowywany w pozostałych regionach świata. Lecz kiszonki znane są nie…

Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?

Dzieci kochają pomagać w gotowaniu – wybierać i podawać składniki bądź ozdabiać wypieki. Pragniesz podsycić zapał kulinarny swojego malucha? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego…

Cechy żywności ekologicznej

Od szybkiego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku zeszłego stulecia, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Lecz wraz…

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy najczęściej w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się…

Migdałowe, orzechowe i cynamonowe ciastka – co zjeść do kawy?

Przyzwyczailiśmy się do picia kawy do śniadania bądź w biegu w drodze do pracy. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa wskutek zawartej w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią…

Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm

Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie. Jedzenie rozgrzewające…

Food pairing – dla miłośników kulinarnych wrażeń

Wprawdzie przywykliśmy do sztampowych połączeń smakowych, nie oznacza to, że łączenie ze sobą potraw, które pozornie wcale do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co ważne, smakowitych rezultatów.…

Jakie pieczywo powinno się kupować?

Pieczywo to podstawa diety człowieka w naszej tradycji. Wytwarzane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków ulepszających doznania smakowe, takich jak…